Ce este botezul -Cherie

Posted on Ianuarie 5, 2012 de

0


Mantuirea nu este garantata de nici o biserica si nici nu am zis ca asta capeti prin botez. Am spus ca prin botez  capeţi statutul de creştin. Că poţi fi un creştin necredincios aşa cum poţi fi si un necrestin credincios. (Eu de exemplu nu prea sunt un creştin credincios).Si unul si altul vor fi judecaţi după păcatele lor şi nu dupa “dacă sunt creştini sau nu”..

Am zis că botezul este un legamant cu Dumnezeu aşa cum este circumciziunea pentru evrei. Primii creştini preluau obiceiurile evreilor si le adaptau la noua lege. Iisus a fost evreu si respecta legea evreească. Bărbaţii maturi nu voiau să se taie împrejur dar se botezau, copii cu atat mai mult, erau botezaţi în loc de a fi circumciziaţi.

Nu hotărâm in locul copiilor, dar evreii ce legământ au cu Dumnezeu ?

Oricum copiii fac ce vor la varsta matura dar avem obligatii faţă de ei să îi educăm în spirit creştin. Nu mai insist. Tu nu vrei sa-l botezi pe Sebas, dar îi faci o educaţie potrivită, religioasă. Faci ce trebuie şi gata ! Nu mai discut despre botez. Oricum, timpul este trecut. Ideea ta că botezul este o ipocrizie o fi adevărată pentru tine aşa că  nu te contrazic.

Sa îţi spun ce cred eu despre Iisus.

Eu ştiu că Dumnezeu este unul singur, si este acelaşi cu Dumnezeul evreilor. Pentru noi ortodocsii Dumnezeu este o trinitate, Dumnezeu Tatal, fiul si Sf. Duh care de la tatăl purcede. Deşi preoţii noştri insistă să spună că aceasta trinitate este clara, eu cred că nu este deloc clară. (episcopul care a îndrăznit să spună că Dumnezeul creştinilor este altfel decăt cel al evreilor a fost excomunicat.)

Eu cred că Dumnezeu nu a apărut nici acum 2000 de ani când s-a născut Iisus, nici acum 5000 de ani când l-au descoperit evreii. Dumnezeu este conştiinţa universului si din această conştiinţă noi oamenii primim ceea ce trebuie, ceea ce este necesar.

Nu am pretentia să explic ce este Dumnezeu, explic ceea ce cred eu că este pentru ortodocşi.

Au fost discuţii serioase teologice privind natura lui Iisus care venea în religia creştină ca un al doilea Dumnezeu, căci Fiu de Dumnezeu asta părea. Ortodocşii afirmă că Isus a fost om desăvârşit şi Dumnezeu desăvârţit. In această caltate a trait şi a murit ca om si a propăvăduit cuvântul lui Dumnezeu. După moarte a înviat s-a înâlţat la cer şi în acest moment, calitatea lui de « cuvantul lui Dumnezeu » a fost completată cu Fiu de Dumnezeu unit cu Dumnezeu Tatăl şi cu Sfantul Duh prin misiunea ce a avut-o printre oameni.

Stiu că există o oarecare dispută între ortodocsi şi catolici cu privire la natura lui Isus. La ortodocsi se respecta o afirmatie din textul din limba greaca a evangheliei după Ioan, care spune că, Isus este dintr-o substanţă asemănatoare cu a lui Dumnezeu şi nu la fel cum spun catolicii, ceea ce arată că ortodocşii au pornit de la început cu ideea că Isus a fost om Înalţat alături de Dumnezeu prin jertfă.  Am citit pe internet că s-au luat în discuţie diferentele între cele două religii şi  catolicii au spus că ei păstrează in evanghelia greacă sensul grecesc al subsatnţei din care este creat Iisus aşa că ortodocşii ar trebui să nu mai spună că aici exista diferenţe de conciliat.

Eu ca ortodocs respect ideea oficială si păstrez cu cea mai mare placere tradiţiile, Serbez Crăciunul şi Pastele conform canoanelor bisericei dar nu cred cu adevărat tot. Caut să le explic logic si totodată sa respect « morala creştină ».

Nu spun că religia este o minciună, spun că religia este ceva necesar, Că religia mea este cea care îmi convine si nu aş schimba-o deşi nu este decât o religie, bazată pe  simboluri asa cum sunt şi au fost toate religiile pe pământ. Imi asum consecinţele în cazul că greşesc dar asta cred cu sinceritate. A mă preface nu este de nici un folos.

Cred însă că simbolistica oricărei religii, folosita cu credinţă şi bunăcredinţă, ajuta oamenii şi mă ajută şi pe mine totdeauna, deaceea nu cred ca există religii mai bune decat altele, ci doar credinciosi mai buni sau mai putin buni.

Pai asta cred eu despre Iisus. Nu m-am rugat niciodată la Iisus ci la Dumnezeu şi nu prea fac solicitări concrete. Trebuie să recunosc însă că m-am rugat  la Fecioara Maria, femeia care simbolic este sfântă prin maternitate, mama mamelor…..

Nu mă rog la Iisus căci în copilăria mea nu am fost învăţată că trebuie să îl rog pe el să se roage pentru mine la Dumnezeu, dar la Fecioara Maria, asa ma rog… “roagă-te pentru mine!”….

.Cu drag,

Cherie

PS. Dar mai avem multe de spus….. Nu am luat textul tau la bani marunţi cum se zice. Sunt multe pe care le-aş contrazice  Dar moaştele .. sunt ceva ce nu agreez nici eu…

Anunțuri
Posted in: conversații