Realitatea. Între ceea ce gândim și ceea ce este cu adevărat

Posted on Ianuarie 6, 2012 de

5


Vreau sa mentionez de la inceput ca realitatea este una si ce gandim fiecare este alta…

Realitatea este ceea ce exista indiferent de ceea ce percepem noi oamenii si avem greutati in a o intelege. Noi oamenii traim int-un univers pe care il studiem permanent si cautam sa-l cunoastem.

Pentru a putea cunoaste avem creier si simturi. Interactiunea intre aceste doua calitati a dus la stabilirea mai intati si mai intai a unui limbaj. Limbajul in prima faza a stabilit comunicarea intre indivizi si definirea a ceea ce este realitate, Ceea ce se simte la fel de catre toti oamenii, este realitate si ceea ce nu este decat o senzatie individuala nu este realitate. Exceptiile s-au bagat la incertitudini. Limbajul defineste notiunile calitativ si cantitativ.

Limbajul cantitativ este limbajul matematecii . Aici oamenii au ajuns mai repede la unificarea limbajului decat la cel calitativ care inca mai este divizat pe natiuni, dar se tinde spre unificare in sensul ca se foloseste tot mai mult limba engleza.

Acum ca am stabilit notiunile fundamentale trebuie sa dezvolt problema incertitudinilor. Aici intra notiunea de Dumnezeu.

Dumnezeu este un cuvant care defineste ceva. Fiecare percepe aceast ceva intr-un fel diferit. Exista comunitati care cred ca percep aceasta notiune la fel, dar nu este asa. Eu zic ca fac parte din comunitatea ortodocsa. Dumnezeul ortodocsilor este definit printr-o trinitate, Dumnezeu Tatal, (cel al evreilor), Dumnezeu Fiul, (cuvantul lui Dumnezeu Tatal) si Sfantul Duh, care de la tatal purcede,( harul).

In cadrul bisericii crestine au fost diferiti ierarhi bisericesti, invatati, care au explicat in felul lor aceste trei aspecte ale lui Dumnezeu si au scris tratate de teologie si s-au certat intre ei. Acest termen de credinta ortodoxa a fost definitiv consacrat abia in anul 1045 (cand crestinii din imperiul roman s-au impartit in catolici si ortodocsi), Dar si pana la aceasta data au fost discutii si dispute modificandu-se idei si teorii, biserica fiind impartita intre cea de la Roma si cea de la Constantinopol..

Toate discutiile s-au purtat in jurul bibliei care desi se considera ceva existent odata cu aparitiea crestinismului trebuie sa recunoastem ca a fost definitivata destul de tarziu si nici acum nu au toti crestinii aceeasi biblie. Diferentele nu sunt mari, dar denota o oarecare tendinta de individualizare a unor biserici. Exista biserica catolica ( credinta universala), biserica ortodoxa (dreapta credinta), armeana, copta, egipteana, luterana, calvina, baptista, etc. Dar daca biblia are unele diferente, teologia pentru fiecare biserica este si mai diferita. Tot felul de scrieri pun la punct bazele teologice pentru fiecare biserica si aceste aspecte se “imbunatatesc “ mereu, de fapt le modifica. Ortotocsii se tin de faptul ca ei respecta taditia de la primele sinoade, comune pentru imperiul roman.

Vorbind insa de oameni, in fond, fiecare are propria sa conceptie despre credinta in functie de ce a auzit, a citit si a crezut. In acest context, ce inseamna de fapt sa il cunosti pe Iisus?

A-l cunoste pe Iisus inseamna deci a-i cunoaste invatatura. Eu ii cunosc destul de bine invatatura. Una este sa-i cunosti invatatura si alta este sa poti sa fii asa cum spune el

Cu drag, si sinceritate,

Cherie

Anunțuri
Posted in: conversații