Care botez? Ortodox sau protestant?

Posted on ianuarie 9, 2012 de

11


Draga Mihaela,
E ultima discuţie despre botez şi dacă te simţi mai în largul tău discutând pe e-mail, revenim la e-mail… :))
Sa luam acum in discutie urmatoarea problema:
– La creştinii ortodocşi naşul şi părinţii , botează copilul de mic, când nu îşi poate da acordul şi este fără păcate, deoarece aşa se spune, că preotul, considerat echivalentul apostolului din timpul lui Iisus este investit cu abilitatea de a chema Harul lui Dumnezeu să coboare asupra copilului să îl protejeze şi îl declară creştin. Fiind fără păcate botezul nu îi aduce iertarea păcatelor ci creştinarea.
– La religia pe care o susţii, nu preotul care stuidiază la un institut teologic în vederea obtinerii acestei abilităţi botează, ci o persoană care are această abilitate printr-o revelaţie interioară. Face botezul după o altă ceremonie, dar asupra unui copil sau asupra unui om adult care îşi poate da acordul pentru ceremonie declarându-l creştin şi în consecinţă mântuit, fără păcate.(Sau nu este aşa?)
Ce i se mai cere în plus celui botezat când îşi poate da acordul şi nu este un bebeluş?

Să nu uităm că si la ortodocsi dacă un om matur vrea să se creştineze, este botezat creştin la orice vârstă.
Uite nu ştiu dacă botezul catolic este recunoscut la ortodocsi, şi invers.Tu ştii?
Ar fi caraghios dacă este necesar un nou botez…. :)) Dar în acest domeniu, orice este posibil !

În calitatea noastră de urmași ai lui Adam ne naștem cu toții în păcat. În consecință un nou născut nu este fără păcate, căci el moștenește natura adamică, decăzută, a întregii omeniri. După cum îmi explici tu înțeleg botezul ca o consacrare a copilului. Problema este, cum am mai spus, cui îi este consacrat copilul; lui Isus sau anumitor sfinți printre care fecioarei Maria (conform tradiției ortodoxe) Oricum această consacrare nu are nimic de-a face cu ceea ce spune Biblia despre botez. E doar o tradiție greșită a bisericii.

Eu nu susțin o religie ci doar învățătura bibliei. Cel care botează poate fi orice persoană, născută din nou și care a fost deja botezată. Botezul nu înseamnă iertarea păcatelor ci doar o mărturie publică a credinței. Moartea fațâ de sine și învierea la o nouă viață.

Ce înțelegi prin creștinare? Faptul că nu suntem musulmani, budhiști sau shintoiști?

Reclame
Posted in: conversații