Cele 10 porunci. Porunca a doua

Posted on iunie 5, 2012 de

22


2. Sa nu iti faci chip cioplit nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri sau pe pamant la care sa te inchini si sa slujesti, ca eu sunt Dumnezeul tau, gelos, si pedepsesc nelegiuirea.

-Deoarece Dzeu este o treime, asa cum este perceput de ortodocsi, poate este putin altfel acum- Dumnezeu nu are infatisare dar Iisus ca parte a lui Dzeu are, ceea ce complica tot.

– Eu cred ca aici e vorba doar de traditie plus natura noastra decazuta. In stare naturală omul are tendința de a se închina la obiecte. când îl descoperim pe Dumnezeu și când acesta ne reînnoieste inteligența, abia atunci realizăm rătăcirea în care am trăit. (chiar dacă ateii nu se închină obiectelor se inchină și ei altor idoli, cum ar fi știința)

Dai un sens prea larg notiunii de inchinare atunci cand te referi la icoane, eu cred ca ideea este ca Dumnezeu nefiind fiinta nu poate fi materializat intr-o imagine. Este adevarat ca daca n-ar fi existat icoane nici oamenii nu ar fi deviat de la credinta inchipuindu-si ca exista icoane care fac minuni, dar nimeni nu crede ca icoana face minuni ci sfantul care este reprezentat acolo. dar recunosc ca aici este ceva interzis care nu se respecta.

– Că sfântul reprezentat în icoane ar face minuni e o încălcare a poruncii de mai sus* 🙂  De fiecare dată în Vechiul Testament când evreii s-au închinat la obiecte (la vitelul de aur sau la toiagul cu care Moise a facut minunile (căruia i-au dat chiar și un nume Nehustan, parcă) ) Dumnezeu i-a pedepsit aspru și a considerat asta ca o închinare în fața unui dumnezeu străin (satan). Biblia spune să ne închinăm doar în duh și adevăr.

* și vrăjitorii faraonului au făcut minuni însă forța din spatele lor era malefică. Doar forțele negative au nevoie de suport material, de obiecte încarcate energetic. chestii asemănătoare se întâlnesc aș zice în toate religiile pagâne (tot felul de amulete, de talismanuri, obiecte care ar purta noroc – de ex. potcoava care aminteste subtil de diavol – adică de copitele lui)

Personal nu cred in minuni si nici in vrajitori.

– daca ai vedea cu ochii tăi semne și minuni ai fi dispusă să-ți schimbi punctul de vedere?

Nu exista minune care sa ma convinga ca este minune in sensul in care il dai tu cuvantului. Mi se pare absurd ca Dumnezeu sa lucreze cu minuni.

– Atunci ti se pare absurd tot Noul Testament. Încearcă să-l citești eliminând tot ce are referire la minuni și vei vedea că nu mai rămâne nimic.

Nici NT nici VT nu sunt absurde dar minunile au alta interpretare pentru mine
In ce priveste icoana, eu nu consider ca inchinarea la icoana arata ca te inchini la alt Dumnezeu atata timp cat Dumnezeu este o treime, in notiunea de Dumnezeu introducand si pe fiul lui Dumnezeu de natura asemanatoare cu a sa, mai direct spus, care a luat chip de om.
Eu personal am niste nelamuriri in aceasta problema dar discutand in termenii bisericei, nu este o incalcare a niciunei porunci.

Reclame