Cele 10 porunci. Porunca a șasea

Posted on Iunie 7, 2012 de

6


6. Sa nu ucizi.

– nu necesita explicatii

– poate doar o actualizare. poti sa ucizi cu vorba sau chiar prin tacere, daca nu-i iubesti pe cei din jur sau daca dai mana libera mâniei.

– Da, esti vinovat, dar probabil ca in orice crima exista un grad de culpabilitate, o scara de la 1 la … 100 (sa zicem)

– Eu aș zice că în Noul Testament mânia este inclusă în această poruncă. să nu apună soarele peste mânia ta ca să nu dai acces diavolului.  „Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: „Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.”Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii; şi oricine va zice fratelui său: „Prostule!” va cădea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!” va cădea sub pedeapsa focului gheenei.” Matei 5:21-22

– Mânia este inclusa in cele 7 pacate capitale*, dar nu în cele 10 porunci. Si in noul si in vechiul testament este incriminata mania (furia) dar nu a fost inclusa in cele 10 porunci.

– Eu aș zice că Isus a inclus-o. Isus a continuat ceea ce a spus Moise, chiar Moise a spus că vom avea un proroc mai mare ca si el de El trebuie să ascultăm, adică de Isus. „Domnul Dumnezeul tău îţi va ridica din mijlocul tău, dintre fraţii tăi, un proroc ca mine: să ascultaţi de el!” (Deuteronom 18:15)

„Filip a găsit pe Natanael şi i-a zis: „Noi am găsit pe Acela despre care a scris Moise în Lege şi Prorocii: pe Isus din Nazaret, fiul lui Iosif.” (Ioan 1:45)

* Cele 7 pacate sunt:

1. avaritia, zgarcenia,

2. lacomia

3. lenea

4. desfranarea( preacurvia + etc)

5, invidia

6. mania, furia

7. trufia, mandria.

Anunțuri