O noua carte despre Iisus.

Posted on iulie 24, 2012 de

0


Cartea “Sfântul Graal şi sângele lui Iisus” are trei autori, Michael Baigent, Richard Leigh si Henry Lincoln. A fost publicată în Anglia în 18 ianuarie 1982 şi în SUA 6 săptămâni mai târziu.
Este o carte care analizează, facând multe presupuneri, câteva chestiuni abordate şi în cartea Codul lui Da Vinci ca fiind enigme cu implicatii religioase. Apoi, considerând că dacă ar purica evangheliile ar putea demonstra că şi astea sunt la fel de enigmatice ca si chestiunile în cauză, autorii fac deasemenea presupuneri. Toate presupunerile sunt foarte incitante asa ca sunt tentată să spun că se bârfeşte… şi dacă suntem la capitolul “bârfă”, mă pricep şi eu…. Pot face si eu presupuneri….
Deşi în carte sunt multe date care au foast adunate cu eforturi vrednice de laudă, concluziile care sunt trase de la aceste date sunt doar o varianta posibilă, nu singura variantă posibilă.
Am sa scriu ce subiecte au cercetat autorii, ce presupuneri au făcut şi ce presupuneri fac eu, inspirată bineînţeles de datele prezentate de autori in carte. Scriu pe episoade tematice.
Cartea începe cu ciudata poveste a lui Berenger Sauniere care la varsta de 33 de ani în anul 1885 a primit abatia de la Rennes-le-Cateau şi acolo, în timp ce făcea lucrări de reabilitare a cladirii, în scurt timp, dintr-un obscur preot a devenit un adevărat nabab care a început să cheltuiască mult peste posibilităţi.
Evident, preotul a descoperit o comoară, obiecte preţioase dar si nişte documente pe care preotul le-a făcut cunoscute doar anumitor persoane de la care preotul a primit mulţi bani, precum si bisericii pe care o slujea. Dar nu oricui, ci se presupune însuşi papei, căci în situaţia când superiorii au vrut să-l destituie, papa însuşi l-a repus în drepturi fără comentarii.
Preotul, cu bani a căror provenienţă pare de neexplicat, a renovat biserică cu decoraţii ce contravin perceptelor biblice.
Căutând să elucideze a cui era acea comoară descoperita de Saunier, autorii ajung la concluzia, desigur cu presupuneri, că poate fi de origine vizigotă, iar vizigoţii sub comanda lui Alaric cel Mare, (după istoricul Procopius) ar fi jefuit templul lui Solomon din Ierusalim, astfel ca s-ar putea justifica dece unul din documentele găsite de preot ar fi o dovadă sigură că Iisus încă mai trăia în anul 45 AD. Despre existenţa acestui document a existat o mărturie a cuiva care a văzut documentul dar care a murit (misterios) înainte de a lămuri ceea ce reprezenta
In ce privesc comorile, fie documente, fie obiecte valoroase, aur, bijuterii, pietre preţioase, acestea pot fi, dupa cum se arata în carte, a regelui Dragobert al II-lea cel care a fost căsătorit cu o prinţesă vizigotă si este ultimul rege merovingian. Acesta deşi avea o orientare ariană, sub influenţa soţiei sale, a încheiat un pact cu biserica de la Roma obţinând titlul de Novus Constantinus, conducător al imperiului Roman de apus, similar cu Constantin cel Mare. Biserica s-a angajat a-l recunoaşte ca rege divin, pe el şi urmaşii lui. Dar, Dragobert al II-lea a fost asasinat cu acordul bisericei nemulţumită de avantajele obtinute şi mult timp istoricii nu au vrut nici să-i recunoască existenţa desi dinastia Merovingiana pare singura justificata sa poarte coroana de rege al Frantei….
La fel se consideră ca acea comoara, poate fi a catarilor, acei eretici care au fost condamnatiî în 1165 si impotriva cărora biserica a mobilizat forţe care au dus la lichidare definitivă până în 1245. Catarii, se presupune că provin dintr-o zonă a Bulgariei, iar după alţi cercetători, că nu sunt veniţi din altă parte ci că se trag din eretici care au locuit in sudul Frantei de foarte mult timp. După mine probabil ereticii veniti s-au suprapus peste ritualurile pagâne locale aşa cum a făcut si biserica până la urmă. Ritualuril lorca si originea fiind o combinatiede elemente….
Si a treia posibilă provenientă abordată în carte , ar fi de la Cavalerii Templieri, ordin fondat în 1118 de Hugues de Payen, un nobil din Champagnea, vasal al contelui de Champagne, cu doar 9 membri care plecau la Ierusalim cu scopul de a proteja pelerinii care mergeau la Tara Sfantă
Acesti cavaleri care au stat 9 ani la Ierusalim chiar in zona templului distrus, s-au întors bogati şi posibil cu documente care să fi stat la originea documentelor găsite la abatie.
In aceasta primă parte, se analizează istoric zona abaţiei, acolo unde se presupune că s-au găsit dovezi că Iisus mai trăia în anul 45 AD, astfel că se poate trage concluzia că sunt elemente care ar justifica prezenţa unui asemenea document ăn acea zonă…
Nu se stie nicicum ce este acel document care probabil a intrat în posesia bisericii catolice.
Si cu aceasta concluzie închei prima parte a expuneii conţinutului cărţii. « Se presupune ca s-a găsit un document autentic şi vechi, care demonstrează că Iisus nu a murit aşa cum scrie în evanghelii. Documentul este la biserica Catolică aproximativ din aproximativ anul 1890 “
Ce cred eu ? Posibil să fie adevărat ca în anul 45 Iisus să mai fi fost în viaţă, dar având în vedere starea jalnică a documentelor de la Marea Moartă descoperite putin mai târziu, am o oarecare reţinere în a considera că există un asemenea document.

Reclame
Posted in: documentare