Ce înseamnă a fi sfânt

Posted on August 30, 2012 de

9


Ca și cum am persevera în a rezolvă o problemă de matematică folosind cu încăpățânare (inconștientă) aceleași „ritualuri”, incapabili fiind să identificăm unde anume am început să deviem de la firul logic al problemei. O privire din afară are întotdeauna șansele să identifice rapid și fără efort momentul de rătăcire. Momentul cheie care ne-ar ajuta să ajungem la rezultatul corect. Însă uneori nu suntem capabili să acceptăm sfaturile venite din exterior, convinși fiind că ceea ce credem noi e cel mai bine. Cu toate astea nu înțelegem de ce rezultatul ne „scapă”

Cred că acest scenariu e valabil în in ce privește semnificația cuvântului sfânt. Primul impuls este să legăm cuvântul de ceea ce cultura noastră ne-a obișnuit. Ortodoxia a desemnat ca fiind sfinți anumiți oameni care în majoritatea lor au dus o viață de asceți, sau care ar fi făcut și câteva minuni (am impresia că pentru catolici e nevoie ca cel care va fi desemnat sfânt să fi făcut minimum două minuni).

Totuși acest raționament e fals pentru că nu face altceva decât să încerce să „înțeleagă”, sau să explice gândirea iudaică (să nu uităm că Biblia a fost scrisă de evrei, care gândeau ca niște evrei 🙂 ) prin prisma culturii grecești (sub a cărei influență ne aflăm).

Dacă îndepărtăm ochelarii noștri cu lentile grecești observăm că a fi sfânt nu înseamnă altceva decât a fi diferit (de obișnuit), special, pus de-o parte.

Un loc poate fi sfânt? O zi din săptămână poate fi ea sfântă? Pot fi toți evreii sfinți?

„Dumnezeu a zis: „Nu te apropia de locul acesta; scoate-ţi încălţămintea din picioare, căci locul pe care calci este un pământ sfânt.” (Exod 3:5)

„Şase zile să lucraţi, dar ziua a şaptea să vă fie sfântă; acesta este Sabatul, ziua de odihnă, închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua aceea să fie pedepsit cu moartea.” (Exod 35:2)

„Îmi veţi fi o împărăţie de preoţi şi un neam sfânt. Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune copiilor lui Israel.” (Exod 19:6)

Anunțuri
Etichetat: ,
Posted in: conversații