Despre numele Iona

Posted on septembrie 16, 2012 de

4


Biblia este cea mai logică carte din lume și cu cât o citesc mai mult cu atât mă conving de faptul că un om, sau niște oameni n-ar fi putut s-o scrie,  dacă n-ar fi fost inspirați de Dumnezeu.

Întâmplător sau nu am dat de un alt articol despre Iona (în ultima vreme am fost foarte atrasa de scrierile lui James Jacob Prash și culmea unul dintre mesajele lui era despre Iona. Și ca să zic și câteva cuvinte despre autor: este un evreu convertit la creștinism și de aceea scrierile lui aruncă o cu totul altă lumină asupra Bibliei. Cum spuneam mai demult, el nu are gândirea formată după tiparele grecești, ci după cele iudaice.)

În vremurile biblice evreii dădeau numele copiilor lor nu numai pe descendența biologică ci mai degrabă pe o linie care ar putea însemna „având caracterul lui…” Dacă citim Matei 16:17 „Isus a luat din nou cuvântul şi i-a zis: „Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona” – constatăm că limbajul este aramean si nu iudaic. In evreieste ar fi trebuit să spună ben Iona. Întrebarea este de ce Isus Isus îl numeste astfel? Este adevărat că numele tatălui lui Petru era Iona, dar este mai mult decât atât: este providențial că numele lui Petru era Bar Jonas. El avea caracterul lui Iona, în același mod în care noi îl avem.

Petru se îndrepta spre Cezarea, un loc în care grecii îl venerau pe Pan iar romanii pe Cezar. În Matei 16:22 Petru era supărat pentru faptul că Isus nu dorea să-i judece pe acești păgâni pentru faptul că au profanat Țara Sfântă, exact în același mod în care Iona voia ca Dumnezeu să-i judece pe păgânii din Ninive. Iona nu voia să meargă la păgâni, Petru nici atât.

În Faptele Apostolilor 10 citim despre alimentele pure și impure și vedem încă o dată faptul că Petru nu voia să-i accepte pe păgâni (la fel ca și Iona).  (Tu esti bar Iona, Petru, tu ai caracterul lui Iona, tu nu-i iubești pe acesti greci și romani, la fel cum Iona nu-i iubea pe păgâni. Nici Iona și nici Petru n-au vrut să meargă acolo unde Dumenzeu i-a trimis)

Dumnezeu va fi obligat să intervenă și în viața lui Petru. Să citim Ioan 21:18

„Adevărat, adevărat îţi spun că atunci când erai mai tânăr, singur te încingeai şi te duceai unde voiai; dar când vei îmbătrâni, îţi vei întinde mâinile, şi altul te va încinge şi te va duce unde nu vei voi.”

Petru, având caracterul lui Iona nu voia să meargă acolo unde Dumnezeu l-a trimis.

În Galateni 2:11-12 regăsim din nou atitudinea lui Iona.

„Dar, când a venit Chifa în Antiohia, i-am stat împotrivă, în faţă, căci era de osândit. În adevăr, înainte de venirea unora de la Iacov, el mânca împreună cu Neamurile; dar, când au venit ei, s-a ferit şi a stat deoparte, de teama celor tăiaţi împrejur.”

Iona nu voia să meargă înspre păgâni, Petru nici atât.

Iar dacă e vorba despre noi, cu siguranță există în viețile noastre oameni înspre care nu vrem să mergem (anumite categorii de țigani, de drogați etc).

În cazul lu Iona Dumnezeu va crea o furtună, Iona va fi aruncat peste bordul vaporului și aproape mort va fi inghițit de un pește, undeva în Marea Mediterană, între Turcia și Tel Aviv. Această experiență particulară ne învață despre învierea din morți dar în același timp ne vorbeste și despre ceea ce i se va întâmpla lui Isus și într-un anume fel și nouă.

2 Corinteni 4: 8-14

„Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtorare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi. Purtăm întotdeauna cu noi, în trupul nostru, omorârea Domnului Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru. Căci noi, cei vii, totdeauna suntem daţi la moarte din pricina lui Isus, pentru ca şi viaţa lui Isus să se arate în trupul nostru muritor. Astfel că, în noi lucrează moartea, iar în voi viaţa. Însă, fiindcă avem acelaşi duh de credinţă, potrivit cu ceea ce este scris: „Am crezut, de aceea am vorbit!”, şi noi credem, şi de aceea vorbim.Şi ştim că Cel ce a înviat pe Domnul Isus ne va învia şi pe noi împreună cu Isus şi ne va face să ne înfăţişăm împreună cu voi.”

Reclame
Posted in: conversații