Animalul are liberul arbitru?

Posted on aprilie 10, 2013 de

16


Caut să înţeleg ce a însemnat pentru om, din punct de vedere al bibliei „Cunoasterea binelui si a raului” si „Alungarea din Rai”

Sunt doua evenimente care au urmat faptului ca Adam şi Eva au mâncat din fructul oprit împotriva poruncii lui Dumnezeu.

Alungarea din Rai a fost o pedeapsă pentru neascultare. Dar dece voia Dumnezeu ca omul sa asculte de ce-i spune El. Dece voia ca omul să nu cunoască binele si raul. Ce ar fi însemnat asta?

Ar mai fi însemnat co omul are liberul arbitru?

A avea liberul arbitru înseamnă să stii ce este rau şi ce este bine dar să alegi să faci ceea ce vrei conştient că este o alegere între rău şi bine..

Animalele au liberul arbitru? Si ele pot alege sa facă rau, dar ele sunt conştiente că fac rău? Nu cred. Eu cred că ele fac rău crezând că fac bine.Ce este în cazul ăsta rău pentru animale ?

Un om se ruşinează când este gol. Este ruşinat când nu este destul de îndemânatic.

Animalale nu se ruşinează să îşi arate sexul şi nici de înstinctele lor naturale, Dar pot  să se teamă când făc ceva ce nu au voie. Nu conştientizează că au făcut ceva rău ci doar când fac ceva interzis. Răul pentru un animal este „ceva interzis”. Pentru animal, ceea ce stăpânul îl face să înţeleagă că este interzis, este echivalentul răului pentru oameni.

Deci dacă noi rămâneam la stadiul de necunoastere a răului şi binelui, eram ca niste animale evoluate, care stiam doar ce avem voie să facem şi ce nu. Rău era să facem ce nu avem voie, bine când ascultam.  Deci liberul arbitru se manifesta prin a face sau nu ceea ce primeam ca poruncă de la Dumnezeu. Şi care sunt poruncile lui Dumnezeu ? Legea…..

Care este diferenta între om şi animal în acest caz ?

Poruncile sunt „binele”, neascultarea este răul. Pentru noi ce inseamna însă rău şi bine?

Deci a mânca din pomul cunoasterii binelui să răului înseamnă a cunoaşte singur ce este bine si ce este rău. Există legi cu care nu suntem de acord ?

Suntem însă judecaţi după ce credem noi că este bine şi rău sau după ce ştim că este voie si ce nu este voie? Liberul nostru arbitru la ce se referă? Cum procedează un animal ?

Presupun ca animalul a rămas la stadiul de ascultare. Suntem tare mândri că nu suntem animale. şi de multe ori avem impresia că „altii” se comportă ca nişte „animale”.Ce înseamnă asta?.

Reclame
Posted in: Uncategorized