Tot despre Jean Calvin

Posted on martie 17, 2014 de

0


In carte se afirmă despre Calvin că a fost un om eficient dar nu şi un om simpatic, că nu a fost un mare inovator şi nici nu a găsit o nouă motivaţie „Reformei” bisericii începută de Luther, dar a fost un bun  sistematizator pentru ideile create de alţii şi a reuşit cu o capacitate intelectuală deosebită să găsească o formă concisă si logică de prezentare prin care să se impună.

Martin Luther a fost un om care s-a luptat cu chinurile sale trupeşti şi sufleteşti şi a lăsat mărturii despre viaţa sa, Calvin nu a  făcut mărturisiri.

Spre deosebire de Luther care accepta să îşi discute convingerile, Calvin nu accepta controverse din convingerea că cei care contestă ceva sunt agenţii diavolului.

Luther a deschis o cale, Calvin a construit pe calea lui radicalizând reforma. .

Citind pe Wikipedia vad ca radicalismul său a implicat pedeapsa împotriva necredinciosilor.Cerea femeilor să se îmbrace în negru si a fost pentru arderea pe rug . Cazul lui Miguel Servet care era acuzat de erezie privind dogma Sfintei Treimi şi a celor 45 de femei considerate vrajitoare dupa ce au fost torturate….

Imi pare rau… dar mai departe nu mai comentez şi nu mai citesc…

Reclame
Posted in: diverse