Vindecarea spiritului uman (1)

Posted on Aprilie 21, 2014 de

21


Când vorbim despre spirit vorbim despre o problemă culturală. Când vorbim despre vindecarea spiritului uman nu vorbim despre inteligență sau despre emoții ci vorbim despre suflarea de viață divină care există în noi, despre partea noastră cea mai profunda. Despre adevaratul EU.

În general lumea creștină confundă spiritul uman cu spiritul lui Dumnezeu (Duhul Sfânt) ca și cum spiritul uman și spiritul lui Dumnezeu ar fi același lucru. În realitate spiritul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt, locuiește în noi, în spiritul nostru și totusi suntem personalități distincte. Avem identitatea noastră, iar Dumnezeu o are pe a Lui.

Suntem într-o relație de spirit la spirit cu Dumnezeu. Suntem într-o unitate, precum soțul și soția, și în același timp suntem două personalități distincte. Uneori chiar foarte diferite.

„De aceea va lasa omul pe tatăl său și pe mama sa, și se va lipi de nevasta sa, și se vor face un singur trup.” Genesa 2:24

Trebuie să-i permitem lui Dumnezeu să lucreze în noi pentru a restaura toate cele 3 componente ale ființei noastre: trup, suflet si spirit. După cadere omul a pierdut capacitatea de a trăi în modul în care Dumnezeu l-a creat, și pe măsura ce a trecut timpul lucrurile au devenit din ce în ce mai complicate.

Isus a venit însa să restabilească ceea ce era pierdut. După nașterea noastră din nou, Dumnezeu începe să ne transforme în scopul de a ne aduce acolo unde El vrea să fim. Asemanători lui Isus. Pentru asta avem nevoie ca toata ființa noastraă să fie restaurată: corpul, sufletul si spiritul.

Ca europeni avem tendința de a ne focaliza asupra sufletului nostru (asupra intelectului, emoțiilor și dorințelor noastre) dar pentru a-l cunoaste pe Dumnezeu trebuie sa ne focalizam asupra spiritului uman.

Pentru a ne vindeca, Dumnezeu trebuie mai întâi să ne restaureze intelectul. Să îndeparteze din mintea noastră minciunile acumulate de-a lungul generațiilor. Emoțiile noastre trebuie înlocuite și ele. Voința trebuie și ea eliberată pentru a putea fi capabili de a lua deciziile bune în conformitate cu voia lui Dumnezeu.

Spiritul uman a fost creat de către Dumenzeu pentru a conduce (dirija) asupra corpului și asupra sufletului. Spiritul ne dirijeaza sufletul, iar prin intermediul acestuia, spiritul se exprima in exterior prin intermediul corpului. In caz contrar avem de suportat consecinte. Daca vrem sa ne vindecam sufletul trebuie sa ne angajam mai intai pe drumul care ne vindeca spiritul.

In general suntem extrem de constienti de cele trei roluri ale sufletului: intelectul, vointa si emotiile, dar prea putin de faptul ca avem un spirit uman care are si el la randul lui anumite functii:

  • Constiinta capacitatea de a deosebi binele de rau
  • Intuitia capacitatea de a discerne voia lui Dumnezeu si de a-i simti prezenta
  • Adorarea domeniu in care il adoram pe Dumnezeu in spirit si adevar. „Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina tatalui in duh (spirit) si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste Tatal.” Ioan 4:23

Occidentalilor le vine foarte greu sa vorbeasca despre spirit, insa sunt foarte constienti de suflet (italienii de emotii, francezii de ratiune etc.). In alte culturi s-a petrecut contrariul. Africanii si asiaticii functioneaza la nivel de spirit. Ei au o cultura care acorda locul pe care noi l-am dat ratiunii spiritului(intuitiei). Astfel ei sunt capabili sa patrunda intr-o zona mult mai profunda pentru ca au obisnuinta sa comunice prin intermediul spiritului. Au obisnuinta de a-si folosi spiritul pentru a contacta o lume spirituala, chiar daca acea lume spirituala ii apartine inamicului, adica lui Satan. Dar ei ne dovedesc ca spiritul functioneaza. Pe langa inteligenta au capacitatea de a-si folosi spiritul pentru ca asta face parte din cultura lor. Este o cultura budista, mistica care functioneaza la nivelul spiritului uman  uneori este necesara chiar eliberarea de ratiune (pentru a intra in nirvana de ex.).

De aceea africanilor (care vin de la religii animiste, idolatrie si contact cu spiritele) le este mult mai usor, decat noua europenilor, sa inteleaga ce inseamna comunicarea cu spiritul lui Dumnezeu. Si-au exersat spiritul intr-un domeniu negativ, iar acum stiu cum sa-l foloseasca intr-un domeniu pozitiv. Stiu sa foloseasca acest instrument a carui utilizare noi am pierdut-o: spiritul uman.

In lumea noastra occidentala, chiar relatia cu Dumnezeu a devenit o relatie intelectuala sau emotionala din cauza ca am pierdut aceasta capacitate de a comunica prin intermediul spiritului. Din aceasta cauza ne-am axat pe forme vizibile: arhitectura sofisticata, catedrale etc. in speranta de a umple vidul cu formne si obiecte.

Spiritul nostru a devenit un muschi atrofiat si avem nevoie sa invatam din nou cum functioneaza. Trebuie sa incepem prin a constientiza ca avem un spirit uman pentru a-i permite lui Dumnezeu sa ne vindece.

Primul motiv pentru care Dumnezeu ne-a creat un spirit este pentru a putea comunica cu El. Dumnezeu fiind spiritspirit, avem nevoie si noi la randul nostru de un spirit pentru a intra in contact cu El. Dumnezeu nu exista in inteligenta noastra sau in emotiile noastre. El exista in spiritul nostru. Prin aceasta comuniune spirit la spirit gandurile si vointa noastra vor fi afectate. Acest lucru seamana oarecum cu modul in care utilizamn un aparat de radio. Undeva exista un emitator care transmite programele radio; nu le vedem si nici nu le simtim. Pentru a le receptiona avem nevoie de un aparat de radio care sa receptioneze semnalul. Doar in acel moment putem asculta o voce care ne vorbeste; pentru a asculta ceea ce exista, urechile noastre au nevoie de un radio.

Radioul nostru este spiritul. Nu intelectul, nu emotiile si nici vointa. Dimpotriva acestea afecteaza ceea ce spiritul uman capteaza de la Dumnezeu.

„Insusi Duhul (Spiritul lui Dumnezeu) adevereste impreuna cu duhul nostru (spiritul uman) ca suntem copii ai lui Dumnezeu.” Romani 8:16

Citind acest verset este dificil sa simtim ca Dumnezeu este Tatal nostru. Acest lucru il putem simti doar daca spiritul Lui se adreseaza spiritului nostru. Altfel, acest verset nu este decat o afirmatie orala, fara valoare practica. Prin inteligenta putem cunoaste Biblia, putem accepta teoretic ca Dumnezeu este Tatal nostru si ca noi suntem copiii Lui, dar numai atat. In ziua cand ne conectam cu spiritul Lui, Dumnezeu poate sa ne spuna personal: „Eu sunt Tatal tau si tu esti copilul Meu”. Avem nevoie de un spirit activ pentru a primi revelatiile lui Dumnezeu. Adevarata comunicare incepe cand spiritele noastre se intalnesc.

Cunoasterea intelectuala este o cunoastere pe baza informatiilor. Putem acumula informatii, chiar in ce priveste Biblia si totusi sa nu cunoastem nimic concret din ceea ce studiem.

„Cercetati scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele vorbesc despre Mine. Si nu vreti sa veniti la Mine ca sa aveti viata.” Ioan 5:39

Isus vorbea cu oameni care cunosteau Scripturile pe de rost. Cunosteau tot Vechiul Testament, si tot ce era scris despre Dumnezeu. Cu toate acestea, cand Dumnezeu a venit in fata lor, nu L-au recunoscut. Pentru ca El n-a venit in modul in care credeau ei. Cunoasterea intelectuala nu le-a permis sa-L recunoasca pe Isus.

Chiar daca cunoastem toata Biblia pe de rost nu inseamna ca-L cunoastem pe Dumnezeu, ci inseamna doar ca avem informatii despre El. Avem nevoie de un alt nivel de cunoastere. De la spirit la spirit.

Anunțuri
Posted in: diverse