Vindecarea spiritului uman (2)

Posted on Aprilie 25, 2014 de

2


Nu-l putem cunoaste pe Dumnezeu prin intermediul inteligentei ci doar prin intermediul spiritului. Singurii care au acces la aceasta revelatie sunt crestinii spirituali, adica acei crestini al caror spirit este reinnoit in permanenta de Spiritul lui Dumnezeu (Duhul Sfant). Incepem sa-L cunoastem pe Dumnezeu cu adevarat doar atunci cand Duhul Sfant ni-l reveleaza. Abia apoi intelegem, cu ajutorul inteligentei acest lucru. Isus a spus “cuvintele mele sunt duh si viata”, ceea ce exprima faptul ca ele nu pot fi intelese doar la nivel intelectual. Intelectul are nevoie de revelatia Duhului Sfant si abia atunci aceste cuvinte devin viata.

Isus a utilizat imagini naturale pentru a exprima adevaruri spirituale, insa nu le putem intelege fara a fi conectati la sursa, la Duhul Sfant. Cunoasterea spirituala, revelata prin Duhul Sfant este mai mult decat revelatie. Este Viata. Viata transmisa de Isus. Cunoasterea intelectuala este doar o acumulare de informatii. Rationalismul este lipsit de viata. Adevarata viata o primim atunci cand depasim acest nivel al intelectului si patrundem in domeniul cunostintelor spirituale, a revelatiilor pe care Dumnezeu ni le face cadou. Cunoasterea spirituala (intuitiva) ne permite sa intelegem dincolo de cuvinte si ne permite sa simtim prezenta lui Dumnezeu.

Watchman Nee a facut urmatoarea comparatie: Cuvantul scris, Biblia este ca si cafeaua ness, este esenta pe care n-o putem consuma in stare naturala. Avem nevoie sa adaugam ceva (apa, respectiv Duh Sfant) pentru a intelege ce anume este cafeaua. Biblia este inspirata de Dumnezeu, dar a fost scrisa de oameni aflati in comuniune cu Duhul Sfant. Spiritul lui Dumnezeu le-a revelat cuvintele, dar ei n-au putut asterne pe hartie decat cuvinte, n-au putut pune acolo si Duhul Sfant. De aceea pentru a intelege ce este scris avem nevoie sa fim conectati la Duhul Sfant si doar astfel cuvintele din Biblie capata sens, capata viata. Daca Duhul Sfant nu locuieste in noi, a citi Biblia e ca si cum am incerca sa consumam cafeaua ness, fara sa-i adaugam apa. Doar adaugand ceea ce exista la inceput,Spiritul lui Dumnezeu (sau apa)putem intelege ce anume a comunicat Dumnezeu celor care au scris Biblia. Ca sa intelegem mesajul trebuie sa fim conectati la sursa. Cuvantul scris este doar o modalitate intelectuala dar el nu contine viata. Duhul Sfant adauga viata cuvintelor si astfel Biblia devine o carte vie.

Dar omul firesc (natural) nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuiesc judecate duhovniceste.” 1 Corinteni 2:14

Constiinta este definita ca fiind capacitatea spiritului uman de a recunoaste ceea ce este drept de ceea ce este nedrept si de a ne comunica acest lucru. Exista insa o diferenta intre forma si continut. Cu totii avem o constiinta care ne-a fost formata de familia noastra, de educatie si de cultura, iar constiinta noastra ne comunica daca actionam sau nu in conformitate cu valorile pe care le-am pus inauntru. Dumnezeu vrea sa restaureze aceasta parte a spiritului nostru, printr-o schimbare a constiintei, astfel incat sa fim capabili sa discernem adevarul de minciuna. Prin contactul cu Dumnezeu constiinta noastra se reinnoieste.

Pentru a ne induce in eroare Satan se poate folosi de cuvintele Bibliei in modul in care a facut-o cu Isus in desert. El cunoaste Biblia mai bine decat noi si de aceea el este capabil s-o utilizeze schimbandu-i sensul astfel incat sa ne duca in eroare. Exista deci posibilitatea sa spunem adevaruri biblice si in acelasi timp sa transmitem minciuni. De aceea Isus a spus “cei care imi apartin imi recunosc vocea.” Putem cunoaste Biblia pe de rost dar daca nu stim discerne vocea lui Dumnezeu putem fi inselati cu usurinta. Doar Duhul Sfant care se manifesta in viata noastra prin intermediul spiritului nostru ne poate ajuta sa discernem adevarul de minciuna. Doar prin cunoasterea spirituala putem intelege ceea ce Dumnezeu ne comunica.

Pentru a pune in practica ceea ce ne transmite Dumnezeu e nevoie de vointa noastra, pentru ca avand liberul arbitru putem alege sa facem sau sa nu facem ceea ce ne spune Dumnezeu. Dumnezeu isi doreste aceasta comuniune pentru ca noi suntem copiii Lui si astfel Elne ofera instrumentele care ne ajuta sa transmitem si altora ceea ce El ne-a oferit. Are nevoie de gandurile noastre pentru a-si face cunoscute gandurile Lui, are nevoie de emotiile noastre pentru a-si face cunoscute sentimentele Sale, are nevoie de vointa noastra pentru a sti cu adevarat daca noi vrem sa actionam in conformitate cu voia Lui.

Una din consecintele pacatului originar este faptul ca tot ceea ce a creat Dumnezeu a fost bulversat. Am fost separati de Dumnezeu, de sursa de viata, de revelatie, de adevarata constiinta si ne-am regasit obligati sa ne descurcam singuri. Separati de Dumnezeu am devenit separati de noi insine. Doar Dumnezeu poata sa ne spuna cine suntem cu adevarat prin intermediul Duhului Sfant. Exista insa si alte consecinte care decurg din pacatul originar: fara Dumnezeu toatre relatiile noastre au de suferit si comunicarea noastra devine dificila. Suntem sub o autoritate falsa.

Separati de Dumnezeu singurul instrument care ne-a ramas a fost sufletul, adica ceea ce simtim, gandim si vrem. Cu alte cuvinte sufletul a preluat locul spiritului. In alte cazuri corpul a preluat conducerea. Exista insa si consecinte mult mai grave. Utilizarea spiritului uman conectat la alte surse, la cele ale lui Satan. In general e vorba despre asiatici si africani.

Dar nici europenii nu sunt scutiti de aceasta eroare. Incet, incet prin intermediul ocultismului, spiritul uman se deschide spre o lume oculta, spre o lume spirituala care nu-i apartine lui Dumnezeu. Satan vrea sa-i invete pe oameni sa-si reia controlul asupra spiritului. Destul de multi reusesc acest lucru si astfel incep sa perceapa lumea spirituala. Pot intra in contact cu demoni (spiritism, tehnici de ghicit viitorul), pot sa-si paraseasca corpul fizic (yoga) sau sa faca lucruri cu o putere extraordinara (arte martiale).

Dumnezeu vrea insa sa restaureze conexiunea noastra cu El. Doar avand aceasta conexiune, primim pacea lui Isus. Ne putem reconcilia cu noi insine, iar pe urma cu cei din jurul nostru. Doar Dumnezeu poate restaura relatiile noastre. Dumnezeu va incepe sa faca ordine in interiorul nostru rearanjand lucrurile dupa voia Sa. Spiritul uman va deveni ceea ce el trebuia sa fie, adica cel care dirijeaza celelalte parti ale fiintei noastre, sufletul si corpul. Cuvantul lui Dumnezeu ne spune ca noi trebuie sa umblam prin credinta, adica prin spirit, dar noi nu putem face acest lucru atata vreme cat spiritul nostru nu este conectat la sursa, la Duhul sfant. Acest lucru ne ajuta sa intelegem ceea ce se intampla atunci cand ne nastem din nou. Putem insa sa ne nastem din nou la nivel intelectual, putem sa ne schimbam religia, fara sa o facem insa in modul in care Dumnezeu o vrea de la noi.

Trebuie sa percepem spiritul nostru ca pe un teren pe care Dumnezeu vine si seamana samanta, cuvantul sau. In parabola din Matei 13, Isus vorbeste de cele 4 terenuri diferite pe care cade samanta. Fara a micsora importanta cuvantului lui Dumnezeu trebuie sa recunoastem ca terenul pe care acest cuvant (samanta) cade este foarte important. Exista un al 4-lea teren care este cel bun si samanta rodeste. Este cuvantul lui Dumnezeu care intalneste un spirit uman regenerat, care poate primi cuvantul lui Dumnezeu si-L poate pune in practica.

Inaintea caderii, Adam putea sa comunice cu lumea spirituala cu aceeasi usurinta cu care o facea cu lumea materiala, fizica. Cum? prin intermediul spiritului sau uman. Acest lucru este demonstrat prin usurinta cu care el putea sa umble si sa vorbeasca cu Dumnezeu in gradina Edenului. Era in realatie constienta cu spiritul sau uman in acelasi mod in care era constient de corpul sau fizic. Dupa cadere moartea spirituala s-a instaurat.

La inceput spiritul uman era curat pentru ca Dumnezeu a semanat samanta cea buna. Adam si Eva ar fi putut produce deci fructe bune si ar fi fost fericiti. Dar exista cineva care nu era multumit si care si-a spus ca, daca terenul e capabil sa primeasca tot ce semanam,semanand o minciuna vom culege tot o minciuna. Pentru a semana raul, diavolul a vorbit femeii pentru a o convinge sa accepte minciuna, si astfel, barbatul si femeia au acceptat samanta diavolului. Terenul a reprodus aceasta samanta. Acelasi lucru se intampla si cu noi; putem sa umplem spiritul nostru fie cu credinta, cu adevar, fie cu minciuna.

Terenul spiritual poate deveni poluat si va produce mai degraba neghina decat grau. Chiar daca semanam samanta cea buna totusi recolta este intotdeauna amestecata. Si exista mereu o lupta intre adevar si minciuna. Dar, Dumnezeu va crea un teren nou, care sa primeasca samanta cea buna intr-un teren nepoluat si care nu poate fi poluat. Dumnezeu va locui in spiritul nostru regenerat.

“Oricine este nascut din Dumnezeu, nu pacatuieste, pentru ca samanta Lui ramane in El; si nu poate sa pacatuiasca pentru ca este nascut din Dumnezeu.” 1Ioan 3:9

Sunteti de acord cu asta? Traiti voi astfel? Exista cineva care nu pacatuieste? Fie Ioan s-a inselat, dar asta nu a fost posibil pentru ca el era inspirat de Duhul Sfant, fie eu nu sunt un adevarat crestin. Dumnezeu pune in noi samanta Sa si aceasta este sfanta pentru ca-I apartine. Aceasta samanta produce in noi o viata noua, curata si sfanta, si nu aceasta este partea care pacatuieste. Partea care pacatuieste este restul spiritului uman, care este un teren poluat. Doar traind prin spiritul lui Dumnezeu care ne regenereaza in permanenta putem fi liberi de influenta pacatului. Astfel primim un spirit nou, un teren in intregime sfant, si Duhul Sfant se instaleaza acolo si din acel moment incepe sa dirijeze intreaga noastra fiinta. Aceasta inseamna vindecarea spiritului uman, si este un proces care nu se petrece peste noapte. Restaurand spiritul nostru Dumnezeu ne restaureaza in intregime.

“Caci cuvantul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decat orice sabie cu doua taisuri; patrunde pana acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gandirile inimii. Evrei 4:12

V-ati intrebat vreodata de ce este necesar sa facem o distinctie intre suflet si spirit in modul in care aceasta distinctie este prezentata in versetul de mai sus? Scopul acestei separatii este sa ne pastram spiritul de influenta dorintelor noastre egoiste, naturale.

Umbland prin credinta crestinul nu va avea o initiativa personala. Va astepta linistit sa auda in spiritul sa vocea Duhului Sfant si va actiona in consecinta. Iar aceasta cale pe care va umbla va fi buna, agreabila si perfecta.

Anunțuri
Posted in: diverse