Un subiect introdus ca test de interes.

Posted on iulie 28, 2016 de

6


Citesc din  Kabala  pentru incepatori si am observat ca elemental “egoism” este mentionat foarte des iar oamenii consideră egoismul  o caracteristica umana  rea  ..

Eu am credinţa ca totul este facut de Dumnezeu si ca nimic “rău”  nu a fost creat de Dumnezeu.

Este sigur ca  nici egoismul nu este o caracteristica umana rea dar că nu discutam noi despre egoism cum trebuie. Dece a facut  Dumnezeu omul egoist ?

Cred că egoismul are corespondent în instinctul de autoconservare. Dacă omul nu ar avea acest instinct nu ar avea nici o şansă să supravieţuiască.

Dar  egoismul omului este controlat prin dragoste şi dragostea  este esenţa credinţei în Dumnezeu.

Dragostea are o corespondenţă în instinctul de perpetuare a speciei.

Omul a fost creat de Dumnezeu , aşa cum spune Freud  dotat cu doua instincte fundamentale: instinctual de autoconservare si cel de perpetuare a specie. In echilibrul acestor doua instincte primare consta desfăşurarea corecta a vieţii. Un sentiment de autoconservare făra control la fel ca un instinct de perpetuare a specie fara control, desi pare că  ar duce la salvarea omului,  in realitate duce la salvarea unui singur om,  ceea ce nu poate servi umanitatii

Intre instinctul de dragoste si cel de egoism trebuie să existe echilibru.  O lume in care ar exista doar instinctul de autoconservare ar da sanse de supravietuire doar celor cu  caltati deosebite  care în final se vor lupta între ei şi se vor reduce ca număr treptat.

Intr-o  lume in care nu se tine seama decat de performanta există tendinta de autodistrugere caci domeniul de performanta se ingusteaza permanent Sigur ca timpul de autodistrugere este nedefinit dar exista şi  acest final nu pare soluţia lui Dumnezeu

Este foarte important să se  stabilească  echilibrul  intre aceste doua instincte primare…Cum si ce stabileste masura?

Mi-ar plăcea sa discut, sa aflu  ce parere au alţii de acest subiect…

Reclame
Posted in: Uncategorized