Rețeta de blat am adaptat-o de aici – am inlocuit drojdia cu maia, am înjumătățit cantitatea, am facut niște calcule și am ajuns la următoarele ingrediente:
- 100 grame maia (50 grame apă +50 grame făină albă)
- 125 grame făină
- 57,5 grame apă
- 1/2 lingură zeamă de lămâie
- 22,5 grame ulei
- 25 grame zahăr
- coaja rasă de la o lămâie
- 1/2 linguriță esență de vanilie
METODĂ:
se amestecă maiaua cu apa, se adaugă zahărul, esența de vanilie, coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie.
se frământă 5-6 minute.
se adaugă uleiul și se frământă până se incorporează în aluat.
se ține într-un loc călduț până își dublează volumul
se tapetează un vas cu ulei și făină, se preîncălzește cuptorul (de preferințâ cu aburi )
se transferă aluatul în vasul tapetat cu făină și se coace aproximativ 20 de minute
Parcurgând aceste etape am obținut urmâtorul blat:
După ce s-a răcit l-am transferat în vasul în care l-am copt și l-am îmbibat bine de tot cu suc de portocale.
Am adaugat portocale proaspete tăiate în bucăți
iar în final am adaugat frișca, adică o cremă de cocos pe care am mixat-o cu o linguriță de zahăr brun (pentru aromă) și puțină esență de vanilie
Recunosc ca desertul meu nu e prea arătos – n-am avut răbdare să țin crema de cocos în frigider pentru a se întări, și poate dacă aș fi tăiat blatul în două înainte de a-l însiropa… dar astea rămân pentru data viitoare 🙂
cherie
martie 14, 2016
Cred ca este grozav ! Cred ca pe duminica am sa fac si eu…… Este foarte usor de facut.
Si cred ca si eu tot asa ca tine voi face ,
Am mai facut ceva in genul acesta, dar de data aceea am facut doua straturi de blat, portocale si frisca, Atunci am zis ca fac tort pentru ziua mea… Am vrut sa fie mai inalt…ai am ornat deasupra iar cu frisca si portocale….
Dar asa un singur strat este mai comod…Cand sunt doua starturi suprapuse se taie mai geu.i
mihaela
martie 14, 2016
Mersi de compliment 🙂 sa stii ca chiar e usor de facut si e un desert lejer si placut la mâncat 🙂
si eu m-am gandit initial la 2 straturi dar cum a fost prima data cand l-am facut mi-am zis sa incerc si daca iese ceva o modific cantitatile pentru o portie etajata 🙂 si pentru data viitoare.
cherie
martie 17, 2016
Vad ca inca nu ai poze noi! Deoarece s-ar putea ca maine sa nu prea am ce face… te previn ca este posibil sa fac prajitura ! 🙂 🙂 🙂
mihaela
martie 17, 2016
o singura poza am reusit sa inlocuiesc. cea cu blatul taiat in doua (le-am sters pe celelalte cu blatul) o sa vezi ca in sfarsit cam seamana a blat pufos.
wow!!!! sunt incantata si mandra 🙂 ca te incumeti sa faci reteta. abia astept sa-mi spui si sa-mi arati 🙂
cherie
martie 20, 2016
Acum am blatul la cuptor si s-a copt…. Urmeaza sa fac retul operatiunilor….
Pun frisca facuta din pachetel din comert… Maine abia pun poze …. daca iese ceva…. Daca nu…. ma fac mica, mica si nu mai pun nici o poza…. 🙂
mihaela
martie 21, 2016
astept vesti!!! 🙂